אין כמו סלט טאבולה טרי וארומטי כדי להעיר את החושים ולהכניס קצת שמש וים תיכון לחיים. השילוב של ירקות קראנצ'יים, עשבי תיבול מתפרצים וגריסים רכים יוצר הרמוניה של מרקמים ונותן מנה מדהימה בטעמה וגם מרהיבה למראה. הסלט הזה תמיד מזכיר לי את הביקורים אצל סבתא שלי בכפר, שם גידלה בגינה את הירקות הכי טעימים ויפים ותמיד הכינה את הטאבולה המושלמת בעולם! עד היום, כשאני מכינה את המתכון המנצח שלה, אני מרגישה איך האהבה והמסורת עוברים מדור לדור בכל ביס. אז בואו ניכנס למטבח וניצור יחד את הטאבולה הכי צבעונית, עסיסית ומלאת השראה שיש!
זמן הכנה:
- זמן הכנה פעיל: 20 דקות
- זמן המתנה לגריסים: 30 דקות
- סה"כ זמן: כ-50 דקות עד שעה
כמות: מספיק ל-6-8 סועדים בהגשה כתוספת רמת קושי: קלה
כל מה שצריך כדי ליצור מנה מנצחת
- 1 כוס גריסי חיטה (בורגול)
- 4 עגבניות בינוניות, קצוצות דק
- 2 מלפפונים, קצוצים דק
- 2 בצלים ירוקים, פרוסים דק
- 1 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
- 1/2 צרור נענע, רק העלים, קצוצים דק
- 1/2 כוס מיץ לימון טרי
- 1/4 כוס שמן זית
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם
בגלל שכל המצרכים טבעיים וטריים, המתכון הזה טבעוני לגמרי, ללא גלוטן וידידותי לבריאות. תמיד אפשר להחליף את הגריסים בקינואה מבושלת, להוסיף קוביות חצילים קלויים או פלפלים צבעוניים לגיוון.
צעדים פשוטים להכנת סלט מעולה
אמנם יש הרבה עבודת קיצוץ בהכנת הטאבולה, אבל הפשטות שלה היא חלק מהקסם:
- שוטפים את הגריסים במסננת עד שהמים יוצאים צלולים. מכסים אותם במים רותחים ומשרים כ-30 דקות עד שהם מתרככים קצת. מסננים ומעבירים לקערה גדולה.
- מקלפים ומגרדים את העגבניות והמלפפונים. קוצצים אותם לקוביות זעירות ומוסיפים לגריסים בקערה.
- קוצצים דק את הבצל הירוק, הנענע והפטרוזיליה. שמים על שאר הירקות בקערה.
- מוזגים פנימה את מיץ הלימון, שמן הזית, מלח ופלפל שחור טרי. מערבבים בעדינות עד שכל הירקות מצופים היטב בתיבול.
- טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך. אפשר לכסות ולתת לטאבולה לנוח במקרר כשעה כדי שהטעמים יחלחלו.
- מגישים בקערת הגשה יפה, מפזרים מעל עוד קצת עשבי תיבול ולימון סחוט. מגישים קר לצד פיתות, לאפה או סלטים אחרים.
תתעקשו להשתמש בירקות ועשבים הכי טריים ואיכותיים שתמצאו, זה ישדרג לגמרי את הסלט.
סיבות בריאותיות לאהוב את הסלט הזה
מעבר להיותו צבעוני ומרענן, לטאבולה הזו יש מלא סופר-כוחות תזונתיים:
- העגבניות עשירות בליקופן, נוגד חמצון עוצמתי המסייע במניעת מחלות לב
- המלפפונים דלי קלוריות אבל עשירים בסיבים תזונתיים חשובים לבריאות המעיים
- הגריסים מכילים מינרלים כמו אשלגן, ברזל ומגנזיום התומכים בזרימת דם תקינה
- עשבי התיבול כמו נענע ופטרוזיליה הם מקור עשיר לוויטמינים, ברזל וסידן
- שמן הזית מורכב משומן בריא חד בלתי רווי ומכיל נוגדי חמצון נוספים
אז בעצם כל ביס של הסלט הזה הוא כמו תוסף בריאות קטן, שמעניק לגוף כל מיני דברים טובים.
שדרוגים אפשריים והצעות להגשה מיוחדת
למרות שהטאבולה המסורתית מושלמת כמו שהיא, אפשר לשחק קצת ולהתאים אותה לטעם האישי:
- הוסיפו גבינה בולגרית מפוררת או קוביות חלומי מטוגנות להגשה עשירה יותר
- שלבו עדשים שחורות מבושלות או קוביות סלק צלוי לגרסה מודרנית וצבעונית
- הכניסו קצת צ'ילי קצוץ או סומק חריף אם אוהבים חריף ומעניין
- הגישו בתוך עגבניות שרי חצויות או כמילוי בתוך קלחי חסה כמנת אצבעות מגניבה
- צלו קצת חומוס או שעועית לבנה להוספת חלבון וקראנץ' מפתיע
בכל פעם אפשר לבחור כיוון חדש ולגלות עוד פנים מפתיעות בסלט הוותיק הזה!
אני עונה – שואלים שאלות על טאבולה
איזה סוג גריסים הכי טוב להשתמש בטאבולה? האמת שאני הכי אוהבת את הגרסה הדקה והעדינה של הבורגול (#1) כי היא יוצרת מרקם אחיד וחלק יותר בפה. אבל אם אתם מעדיפים משהו יותר מורגש אפשר להשתמש בגרגרים גדולים יותר (#2).
איזה סוג של שמן זית עדיף לסלט? כדאי להשתמש בשמן כתית מעולה (extra virgin) איכותי ככל האפשר, כי הוא באמת מרכיב עיקרי בטעם הסופי. מומלץ לבחור שמן קליל ועדין שלא יעיב על שאר הרכיבים.
כדאי להשתמש בלימונים סחוטים או במיץ לימון קנוי? בלי ספק לימונים אמיתיים! המיץ הטרי מכיל אנזימים ורכיבים שמשתנים ונהרסים בזמן, ולכן תמיד עדיף להסחט רגע לפני הכנת הסלט. זה יתן מימד של רעננות וארומה שקשה לשחזר מבקבוק.
האם באמת חייבים להשרות את הבורגול במים? או שאפשר להוסיף אותו יבש לסלט? ההשריה חשובה כי היא מרככת את הגריסים ומאפשרת להם לספוג את הטעמים של שאר המרכיבים. בלי שלב הספיגה הבורגול עלול להיות קשה מדי ולא להתמזג נכון בחך.
כמה זמן הטאבולה שומרת על הטריות והמרקם במקרר? בקופסה אטומה במקרר, הסלט יישאר מצוין במשך 3-4 ימים. למעשה, אני חושבת שהוא אפילו משתבח עם הזמן כי הטעמים מתערבבים ומתחברים. רק הקפידו לערבב מדי פעם כדי שהנוזלים לא יצברו בתחתית.
אפשר להקפיא טאבולה לשימוש מאוחר יותר? לצערי לא הייתי ממליצה על זה. הירקות והעשבים הטריים לא שומרים על המרקם והצבע שלהם היטב לאחר הקפאה. עדיף תמיד להכין מנה טרייה כשצריך.
אפשר להשתמש בפטרוזיליה וכוסברה מיובשים במקום טריים? במקרה חירום זה אפשרי, אבל באמת תשתדלו להשיג פטרוזיליה ונענע טריים ככל האפשר. הם תורמים המון לארומה המיוחדת של הסלט ולמרקם העסיסי שלו. העלים היבשים פשוט לא יתנו את אותה תחושה.
איך אפשר להפוך את הסלט הזה למנה עיקרית יותר? הוסיפו חלבון כמו שווארמה הודו מפוררת, חזה עוף צלוי, קוביות טופו או אפילו עדשים מבושלות. זה יהפוך את הטאבולה לארוחה שלמה ומזינה עם כל מה שצריך בצלחת אחת גדולה.
כמה כוסות כדאי לשים לכל סועד? אם מגישים את הטאבולה כתוספת, חצי עד כוס אחת מספיקה בהחלט לכל אדם. אם זאת המנה הראשית, אפשר לתת קצת יותר לפי התאבון. תמיד עדיף לתת קצת פחות כי אפשר לחזור לעוד מנה…
יש איזה בלנדר מיוחד שכדאי להשתמש בו לקיצוץ? האמת שאני נהנית מאוד מהעבודה עם סכין חדה וקרש חיתוך. לדעתי זו הדרך הכי טובה להגיע לגודל ומרקם אחידים ומדויקים של הירקות. בלנדר או מעבד מזון יכול לרסק אותם יותר מדי ולהפוך את הסלט למחית…
ובכן חברים, אלו הם הסודות ששמרו עליי נשים במשפחה שלי במשך דורות!
תאמינו לי, כל פעם שאני מכינה את הטאבולה הזאת בבית אני כאילו מרגישה את אבא שלי לידי בוחן את העגבניות, את סבתא שלי לוחשת באוזן כמה שמן זית להוסיף, ואת אמא שלי צוחקת איתי תוך כדי קיצוץ הפטרוזיליה…
זה לא סתם עוד סלט, זה סמל לאהבה ומסירות שעוברת בין אנשים קרובים, וככה אני מרגישה בכל פעם שאני מגישה אותו לבני המשפחה שלי היום.
אז קדימה, תנו לזה צ'אנס! תכינו סיר ענק וצבעוני כמו שאני עושה (כי תמיד כולם רוצים עוד קצת), תזמינו את כל היקרים לכם, שפכו להם כוס יין ותנו להם לטבול פיתה טרייה עמוק עמוק בטאבולה עד שהיא נגמרת