מרק שעועית לבבי של סבתא: קלאסיקה ביתית
היכנסו לחיבוק החם של המטבח של סבתא עם המתכון המנחם הזה למרק שעועית. מושרשת בדורות של מסורת משפחתית, המנה הבריאה הזו היא מחווה לזמנים פשוטים יותר ולכוח המזין של ארוחות ביתיות.
מקורות המתכון למרק שעועית של סבתא
המתכון הזה חוזר לתקופה שבה חסכון ותושייה היו סגולות מוערכות במטבח. סבתא, בידיה החכמות והלב האוהב, הייתה מבשלת סיר של מרק שעועית לבבי זה לשלמות, וממלאת את הבית בניחוח מגרה שמשך את כולם לשולחן. המתכון הזה עבר לאורך הדורות, נושא עמו זיכרונות של אינספור מפגשים משפחתיים ולילות חורף נעימים.
מתכון למרק שעועית של סבתא – רכיבים
- 400 גרם שעועית לבנה יבשה (שעועית נייבי או שעועית קנליני עובדת היטב)
- 2 גזרים, חתוכים לקוביות
- 2 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות
- 1 בצל, קצוץ דק
- 2 שיני שום, קצוצות
- 2 עלי דפנה
- 1 כפית טימין מיובש
- 1 כפית רוזמרין מיובש
- 2 כפות שמן זית
- 1 ליטר מרק ירקות
- מלח ופלפל לפי הטעם
- פטרוזיליה טרייה, קצוצה (לקישוט)
יתרונות תזונתיים של מרק שעועית של סבתא
עמוס בחלבון, סיבים ובמגוון של ויטמינים ומינרלים, מרק שעועית זה מציע אינספור יתרונות בריאותיים.
שעועית היא מקור צפוף בחומרי מזון לחלבון מהצומח, בעוד שגזר וסלרי תורמים ויטמינים A ו-K, כמו גם נוגדי חמצון. בנוסף, עשבי התיבול והתבלינים לא רק משפרים את הטעם אלא גם מספקים יתרונות אנטי דלקתיים ועיכוליים.
תפוקה וזמן הכנה של מרק שעועית של סבתא
מתכון זה מניב כ-6 מנות דשנות, מה שהופך אותו מושלם להאכלת משפחה רעבה או ליהנות משאריות במהלך השבוע. מההתחלה ועד הסוף, צפו להקדיש כשעתיים להכנה ולבישול המרק מחמם הנשמה הזה.
רמת קושי:
אל תפחדו, קוראים יקרים, כי מרק השעועית של סבתא נופל בחוזקה לתחום הקל. עם מרכיבים פשוטים וטכניקות פשוטות, אפילו טבחים מתחילים יכולים להשתלט על המתכון הזה בקלות.
חלופות מתכון למרק שעועית של סבתא
לאוכלי כשרות או לבעלי הגבלות תזונתיות, אל חשש! מתכון זה יכול להתאים בקלות לצרכים שלך. כל שעליך לעשות הוא להשתמש במרק ירקות בעל תעודת כשרות וודא שכל המרכיבים עומדים בהנחיות התזונתיות שלך.
בנוסף, אל תהסס להתאים אישית את הירקות ועשבי התיבול לפי טעמכם, תוך שילוב מועדפים עונתיים או מצרכי מזווה.
טיפים להצלחת המתכון למרק שעועית של סבתא
- השרו את השעועית שלך: כדי להפחית את זמן הבישול ולשפר את העיכול, השרו את השעועית היבשה במים למשך הלילה לפני הבישול. לחלופין, ניתן להשתמש בשיטת ההשריה המהירה על ידי הבאת השעועית לרתיחה למשך 2 דקות, ולאחר מכן להסיר מהאש ולתת לה להשרות למשך שעה.
- הוסף עומק טעם: אל תחסוך בארומטים! לטגן את הבצל, השום, הגזר והסלרי בשמן זית לפני הוספת המרק והשעועית עוזרת לבנות שכבות של טעם שיעלו את המרק שלך לגבהים חדשים
- מבשלים לאט: אפשר למרק להתבשל בעדינות על אש נמוכה, תוך ערבוב מדי פעם, כדי לאפשר לטעמים להתמזג יחד ולשעועית להתרכך. סבלנות היא המפתח כאן, קוראים יקרים, כי דברים טובים מגיעים למי שמחכה.
הוראות הכנה למרק שעועית של סבתא שלב אחר שלב
- מכינים את השעועית: אם משתמשים בשעועית יבשה, השרו אותה לילה במים. מסננים ושוטפים את השעועית לפני שתמשיך. אם משתמשים בשעועית משומרת, פשוט מסננים ושוטפים אותה.
- מקפיצים את הארומטיקה: בסיר גדול או בתנור הולנדי מחממים את שמן הזית על אש בינונית. מוסיפים את הבצל הקצוץ, השום, הגזר והסלרי, מטגנים עד שהם מתרככים וריחניים, כ-5-7 דקות.
- מוסיפים שעועית ועשבי תיבול: מערבבים פנימה את השעועית הספוגה (או השימורים), עלי הדפנה, הטימין היבש והרוזמרין המיובש, מצפים את השעועית והירקות בתערובת הארומטית.
- יוצקים את המרק: מוסיפים את מרק הירקות לסיר, מוודאים שהשעועית והירקות שקועים במלואם. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
- מבשלים לשלמות: מביאים את המרק לרתיחה עדינה, ואז מנמיכים את האש לנמוכה ונותנים לו להתבשל, מכוסה חלקית, במשך 1-1.5 שעות, או עד שהשעועית רכה והטעמים מתמזגים.
- מגישים ומקשטים: מצקת את המרק החם המהביל לקערות ומקשטים בפטרוזיליה טרייה קצוצה לפרץ של צבע ורעננות.
- תהנה! הגישו את מרק השעועית המחמם את הלב הזה עם לחם פריך לטבילה ומפזר גבינת פרמזן מגוררת אם רוצים. תן לטעמים המנחמים להעביר אותך למטבח של סבתא עם כל כפית.
הנה לכם, קוראים יקרים, קערה מזינת נפש של מרק שעועית של סבתא שבטוח תחמם לכם את הלב ותספק את נשמתכם. אז אספו את המרכיבים שלכם, אמצו את החוכמה הנצחית של דורות קודמים, והתענגו על ההנאות הפשוטות של טוב תוצרת בית. בישול שמח!